Археолози са открили скална рисунка, която се оказа най-старото известно произведение на

...
Археолози са открили скална рисунка, която се оказа най-старото известно произведение на
Коментари Харесай

Прасе на 45 000 г. е най-старата известна картина

Археолози са разкрили скална рисунка, която се оказа най-старото известно произведение на фигуративното изкуство в света. Според ново изследване, оповестено в списание Science Advances, екип от специалисти твърди, че изображението на брадавичесто прасе в пещера на индонезийския остров Сулавеси е най-малко на 45 500 години  

Находката, описана в списанието в сряда, е и сред най-ранните доказателства за заселване на хора в района.

Съавторът на проучването Максим Обер от австралийския университет " Грифит " съобщи пред AFP, че е откритието е направено от докторанта Басран Бурхан през 2017 година по време на проучвания, които екипът е провеждал съвместно с индонезийски учени. Пещерата със скалната рисунка се намира в отдалечена котловина в най-южната част на острова, оградена от отвесни варовикови скали. Поради постоянните наводнения през множеството месеци, тя е достъпна само през сухия сезон (юли и август)  

В картината с размери 136 см на 54 см дивото прасе, нарисувано с пигмент от тъмночервена  охра, има къса четинеста грива, както и чифт рогови брадавици на зурлата, присъщи за възрастните мъжки екземпляри от типа. Над задните част на животното има два отпечатъка от ръце, а на към два метра пред него са отчасти непокътнати следи от рисунки на други две свине.

Хората са ловували брадавически прасета в Сулавеси в продължение на десетки хиляди години и те са основна характерност в праисторическите творби на изкуството в района, изключително през ледниковия интервал.

Професор Обер е направил радиоизотопно датиране на натрупването на калцит, който се е образувал върху картината, и е открил, че то е на възраст 45 500 години. Това озвачава, че картината най-малко на тази възраст, „ само че може да е доста по-стара, тъй като датировката, която използваме, се отнася само за калцита върху нея — обяснява той. — Хората, които са рисували това прасе, са били напълно съвременни, като нас — и са имали всички благоприятни условия и принадлежности да създадат всякаква живопис “, добавя той.

Екипът има вяра, че творбата на изкуството е направено от Homo sapiens, за разлика от към този момент изчезналите човешки типове като Денисовците, само че още е рано да се каже със сигурност. За да оставят отпечатъци от ръцете ЕСИ, художниците е трябвало да ги слагат на скалата и да пръскат с уста пигмент върху тях, и екипът се надява да успее за извлече ДНК проби от остатъчната слюнка.

Предишната най-стара датирани скална картина е открита от същия екип в Сулавеси.  На нея е изобразена група отчасти човешки, отчасти скотски фигури, ловуващи бозайници, и тя е на възраст най-малко 43 900 години.

 Пещерните картини като тези помагат да се запълнят пропуските в нашето схващане за ранните човешки миграции. Известно е, че хората са достигнали Австралия преди 65 000 години, само че евентуално би трябвало да прекосят островите, които през днешния ден са част от Индонезия. 

Новата находка е най-старото доказателства за хора в района, само че учените се надяват, че по-нататъшните проучвания ще оказват помощ да се потвърди, че хората са били в района доста по-рано, което би разрешило пъзела за заселването в Австралия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР